Navigasjon: Hovedside / Aktuelt [Sidekart] [Kontakt] News
Tekststørrelse.
OM NMBU
STUDIER
FORSKNING
ENGLISH
Aktuelt
Hovedsiden


Dyrets fôr påvirker helsa vår

Mette Risbråthe

– Myndighetene bør kreve endringer i kraftfôret til husdyr, sier professor Anna Haug. Det vil føre til bedre helse både for dyret og oss som skal spise kjøttet.


– Kraftfôret som gis til husdyr bør inneholde større mengder omega-3 fettsyrer og mindre omega-6 fettsyrer enn det som er vanlig i dag. Dette kan oppnås ved å tilsette linolje og rapsolje i stedet for soyaolje til fôret, eller å gi mer gras eller grovfôr til dyra, sier professor Anna Haug ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).
Professor Anna Haug med kyllinger fra fôringsforsøk ved UMB
Professor Anna Haug med kyllinger fra fôringsforsøk ved UMB Foto: Håkon Sparre

Byttet olje i fôret

Anna Haug og hennes forskerteam har sammenlignet kjøtt fra kyllinger fôret med kyllingfôr tilsatt 4% soyaolje (som er vanlig kyllingfôr) med et tilsvarende fôr der soyaoljen ble byttet ut med 2% rapsolje og 2% linolje.

Testet på studenter
46 unge, friske frivillige studenter fra UMB deltok i forsøket som gikk ut på å spise en porsjon kyllingkjøtt per dag i fire uker. De skulle ikke ta tran eller fiskeoljetilskudd og heller ikke spise mye fet fisk i perioden. Studentene ble delt inn i to grupper. Den ene gruppen spiste kyllinger fôret med vanlig kyllingfôr med soyaolje, mens den andre gruppen fikk kyllinger gitt linolje og rapsolje.

Tydelige forskjeller
– Vi var spent på om vi ville oppdage noen forskjell, sier Haug. Resultatene var overraskende.

– Personene som spiste lin- og rapsoljekyllingene fikk høyere innhold av omega-3 fettsyrer (EPA) sammenlignet med de som spiste soyaolje-kylling, forteller Anna Haug. Omega-3 har betydning for hjerneutvikling, og for forebygging av kroniske sykdom som hjerte- og karsykdom, kreft, allergier, og gir grunnlag blant annet for god hjerterytme, mental helse og reproduksjonsevne.

Dyra omdanner fôret
Husdyrene er relativt gode produsenter av lange omega-3 fettsyrer. Dyr har maskineriet som skal til for å danne disse fettsyrene i sine celler, og kan omdanne omega-3 fettsyra alfa-linolensyre som finnes i gras, grønne blader, rapsolje og linolje, til omega-3 (EPA, DPA og DHA). Vanlig kraftfôr inneholder mest av omega-6 fettsyra linolsyre. Når dyra fôres med kraftfôr, blir det ikke dannet mye av omega-3 fettsyrer, men linolsyre omdannes til omega-6 fettsyren arakidonsyre (AA). Denne fettsyra ligner EPA og den virker som en konkurrent. Hvis soyaoljen i fôret byttes ut med linolje og rapsolje, vil dyra selv danne mer av EPA, DPA og DHA, og mindre AA.

Må sørge for mest mulig omega-3
Vi spiser omtrent fire ganger så mye kjøtt som fisk, til tross for at fisk inneholder mer av de lange omega-3 fettsyrene.
– Lange omega-3 fettsyrer fra fisk er en begrenset ressurs i verden, og det er mange som foretrekker å spise kjøtt i stedet for fisk. Derfor bør vi forbedre sammensetningen av kjøtt slik at innholdet av de lange omega-3 fettsyrene er så høy som mulig, fortsetter Haug.

Flere studier, blant annet ved UMB, viser at innholdet av lange omega-3 fettsyrer i kjøtt kan økes utover det som er vanlig i dag. Hvis soyaoljen helt eller delvis byttes ut med linolje og rapsolje, kan innholdet av de lange omega-3 fettsyrene økes med anslagsvis 1/3 hos storfe og gris, og mer enn fordobles i kylling. Dette betyr at hvis vi spiser slikt kjøtt vil vi, uten at vi behøver å legge om våre kostvaner, kunne få i oss mer omega-3.

– Kjøttet vi produserer bør være så sunt som mulig. Et godt fettsyreinnhold i kjøtt sikres ved å gi et naturlig fôr til dyra som inneholder gras og grovfôr og omega-3 rike oljefrøkilder som raps og lin. Befolkningen vil derved få et fettinntak som kan redusere kroniske sykdommer uten at man behøver å forandre sine kostvaner, sier Anna Haug.


Les forskernes foredrag fra Husdyrforsøksmøtet 2013

Oppdatert: 06.03.13
Utskriftsvennlig versjon

 
 
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

 
Relasjoner til saken

Les forskernes foredrag fra Husdyrforsøksmøtet 2013 (pdf)