Navigasjon: Hovedside / Aktuelt [Sidekart] [Kontakt] News
Tekststørrelse.
OM NMBU
STUDIER
FORSKNING
ENGLISH
Aktuelt
Hovedsiden


Gro Amdam hylles for forskningsformidling

Kristine Løwe

Morgenbladet utpeker UMBs Gro Amdam til en av Norges ti fremste forskere under førti.


 UMBs Gro Amdam er en av Norges skarpeste forskere, mener Morgenbladets fagjury.
UMBs Gro Amdam er en av Norges skarpeste forskere, mener Morgenbladets fagjury. Foto: Håkon Sparre, UMB
«Vårt inntrykk er at det er flere fremragende unge forskere i Norge enn noen gang tidligere,» skriver jurist og dekan Hans Petter Graver.

Han har ledet fagjuryen som har valgt ut ti av landets fremste forskere under 40 for fredagens utgave av Morgenbladet. Blant disse ti er UMBs Gro Amdam som forsker på honningbier som lever i kolonier med en avansert sosial struktur.

- Gro jobber med disse problemstillingene i sine to forskergrupper, den ene ved Arizona State University, den andre ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) i Ås. Det er i seg selv ganske oppsiktsvekkende, men enda mer oppsiktsvekkende er resultatene som viser hvordan blant annet sosial struktur regulerer aldring, og at aldring er en fleksibel prosess som sågar kan reverseres, skriver Dag O. Hessen, professor i biologi ved Universitetet i Oslo (UIO), om Amdam på vegne av fagjuryen.

Amdams arbeider er publisert i en rekke ledende tidsskrifter, og har ført med seg en lang rekke medieoppslag i norsk og internasjonal presse. 

I mai mottok Gro Amdam forskningsformidlingsprisen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap.

«Nøkkelen til mer effektiv forskningsformidling er å lære forskerne å fortelle ‘den gode historien’ om sin forskning og relevansen den kan ha for samfunnet. Amdam, med sin pasjon og evne til formidling, er et forbilde for forskere i Norge og en gave til UMB,» var juryens begrunnelse for utmerkelsen.

I 2007 ble Am dam hedret med en forskerpris som plasserte henne blant de 15 mest lovende forskerne innen biomedisin i USA. Selv sier Amdam til Morgenbladet at hun blir sett på som den ledende forskeren i sin generasjon i USA når det gjelder sosiale innsekter.

Les Morgenbladets sak om Gro Amdam her (krever betaling).Oppdatert: 17.09.12
Utskriftsvennlig versjon

 
 
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)