Navigasjon: Hovedside / Aktuelt [Sidekart] [Kontakt] News
Tekststørrelse.
OM NMBU
STUDIER
FORSKNING
ENGLISH
Aktuelt
Hovedsiden


På to hjul og strøm

Håkon Sparre

Vil du teste den nye elmotorsykkelen fra Roskva Electric? Da må du nok vente til den er bygget ferdig av studenter her på UMB.


Fem mastergradsstudenter ved IMT har valgt seg en original ide for sine mastergradsoppgaver. De fem studentene vil designe en elektrisk motorsykkel under navnet Roskva Electric. Den enkelte student har ansvar for sitt område under utvikling av Roskva, men de fem unike oppgavene tar utgangspunkt i et felles prosjekt. Dette vekker oppsikt.

Nordisk tohjuling
Roskva er norrønt for “den raske” og er kjent gjennom norrøn mytologi som søsteren til Tjalve. Gjengen bak Roskva Electric ønsker å oppnå maksimal hastighet med minimal energi ved å vektlegge aerodynamikk og materialvalg for den nye motorsykkelen.

Studentene dokumenterer sitt prosjekt på Roskvas nettsider
Studentene dokumenterer sitt prosjekt på Roskvas nettsider Foto: Roskva Electric


Ikke bare teori
Blir så dette en ren teoretisk oppgave? Selve masteroppgavene er avhengig av at de alle kommer i mål med sitt delprosjekt. Oppgavene blir vurdert individuelt. Alt er ikke avhengig av at studentene faktisk lager en prototyp, men som et parallelt prosjekt til den teoretiske delen ønsker de å materialisere motorsykkeldrømmen og regner med å ta mye av fritiden til bruk.

Mangler penger
Noen av studentene var med å bygge lavenergibilen Ecotwin. Den gang opplevde de at det var vanskelig å finne økonomisk og praktisk støtte i startfasen. Når bilen var ferdig derimot, ville alle være med på den offisielle framvisningen.

- Vi håper denne gangen at det er mulig å finansiere deler av prosjektet med støtte fra UMB. Da vil UMB også få mulighet til å utvide sin park av spennende transportmidler utviklet av studenter. Uten støtte tar vi med oss motorsykkelen hjem etter studiene, sier masterstudentene.

Roskvateamet består av Lars J. Norberg (v), Erik Olsvik, Hans Ola Krog, Odd Arne Skjong og Espen Kultorp
Roskvateamet består av Lars J. Norberg (v), Erik Olsvik, Hans Ola Krog, Odd Arne Skjong og Espen Kultorp Foto: Roskva ElectricStudentgruppen har allerede stukket av med brorparten av fagforeningen Teknas masterstipend. Men 40 000 holder neppe. Hvis arbeidstimene skal medregnes måtte de budsjettere med 2,6 millioner for å få dette i havn. Materialkostnadene er beregnet til ca. 200 000 kr. Studentene skal levere sine oppgaver 15. mai 2012, så det haster for entusiastene.

Du kan følge prosjektet på nettet her
eller deres facebooksider her


Logo er allerede ferdig
Logo er allerede ferdig Foto: Roskva ElectricPublisert: 03.01.12
Oppdatert: 04.01.12
Utskriftsvennlig versjon

 
 
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

 
Relasjoner til saken

energi transport

Emneord

- Energi
- Fysikk
- Helse
- Ingeniørfag
- Miljø
- Næring
- Næringsutvikling
- Pedagogikk
- Utdanning
- Utvikling