Navigasjon: Hovedside / Institutter / Matematiske realfag og teknologi [Sidekart] [Kontakt] Dept. of Mathematical Sciences and Technology
Tekststørrelse.
OM NMBU
STUDIER
FORSKNING
ENGLISH
Matematiske realfag og teknologi
IMT
- Om IMT
- Ansatte ved IMT

Studier ved IMT
- Studiestart 2014
- Studieveiledere

Forskning ved IMT

Publikasjoner

PhD-siden

Nyhetsarkiv

Fagklim

- Artikler

Teddybjørn ’lost in space’, funnet i Sverige med GPS

Ingunn Burud

En teddybjørn ble sendt ut i verdensrommet med en værballong, og forsvant.  Takket være moderne teknologi og litt hjelp fra geomatikk-professor Jon Glenn Gjevestad ble den gjenfunnet i Sverige.


Professor i geomatikk, Jon Glenn Gjevestad, kom til unnsetning da 8. klassingene fra Seiersten ungdomsskole skulle prøve å lokalisere teddybjørnen de hadde sendt av gårde i en værballong, som en del av konkurransen Teddynaut, arrangert av  Nasjonalt senter for rom-relatert opplæring (NAROM) .  En teddybjørn ble  utstyrt med kameraer og en GPS-mottaker og ble deretter bundet fast til en værballong som ble sendt opp fra Søråsjordet på Ås. Så langt gikk alt etter planen. Men så var videre scenario at en liten sprengladning skulle løses ut slik at ballongen ville falle ned, og elevene kunne samle inn dataene fra teddybjørnen og skrive en prosjektoppgave som bidrag til den nasjonale konkurransen.  

John Glenn Gjevestad hjelper til med å installere måleutstyr på Teddy
John Glenn Gjevestad hjelper til med å installere måleutstyr på Teddy


Alle vet jo at forskningsprosjekt ikke alltid går som forventet… Sprengladningen løste seg ikke ut og dette ble en lang og spennende ferd for teddybjørnen. Etter en stund kom Teddy så høyt at de mistet kontakt med ham fra mottakeren som ikke var beregnet for slike høyder.  Både elevene og Jon Glenn Gjevestad som hadde assistert klassen ved oppsendingen av værballongen trodde vel egentlig den skulle være tapt for alltid.

Værballongen klar til å sendes opp
Værballongen klar til å sendes opp


Men som teddybjørner flest, viste det seg at også denne var til å stole på.  Etter en flytur på 5 timer og 50 minutter landet ballongen til slutt i Dalarna i Sverige, ca. 5 km øst for en liten plass som heter Grundforsen. Av alle mulige landingssteder landet den trygt i et skogsterreng bare 1.5km fra et alpinanlegg, med koordinater ( Google Earth): 61.277317N, 12.935747E. En lærer ved Trysil ungdomsskole var så snill og dro og hentet den og Teddy er nå tilbake ved Seiersten ungdomsskole. Elevene har nå en masse data de skal bearbeide for sin rapport. Heldigvis har de professor Jon Glenn Gjevestad til å hjelpe dem litt på vei.  

Jon Glenn Omholt Gjevestad
Jon Glenn Omholt Gjevestad

Jon Glenn Gjevestad , professor ved IMT/UMB og professor II ved NTNU, syntes det var gøy å hjelpe elevene i dette naturfagsprosjektet. Til daglig forsker han på GPS og radionavigasjon. Blant annet ser han på hvordan GPS integrert med treghetsnavigasjon kan gi oss presise stedskoordinater også i tettbygde strøk, og til og med inne i bygninger. Det kan du lese mer om her, hvor Gjevestad blant annet tester ut en scene fra den berømte boken og filmen "Da Vinci-koden". I denne artikkelen forklarer han også hvordan posisjonsbestemmelse innendørs er ekstremt viktig i situasjoner som for eksempel nødanrop, noe som Gjevestad også forsker på.  Andre prosjekt han driver med er hvordan man kan bruke GPS i veiprising som erstatning for bomringer.

Jon Glenn Gjevestad er del av en forskningsgruppe på Geomatikk ved IMT/UMB, og underviser studenter som går på teknologimaster, og bachelor innen geomatikk.Det har vært stor mediedekning av dette prosjktet :

http://www.oblad.no/badebyen/unge-forskere-slapp-verballong-1.7178687


http://nb-no.facebook.com/teddynauthttp://www.nrk.no/video/emne/teddynaut/


Oppdatert: 24.04.12
Utskriftsvennlig versjon

Del med en venn:
 
 
Institutt for matematiske realfag og teknologi

Postboks 5003
1432 Ås.
Besøksadresse: Drøbakveien 31
Tlf.: 64 96 54 00,
Faks: 64 96 54 01

 
Relasjoner til saken

Institutt for matematiske realfag og teknologi

GeomatikkEmneord

- Geomatikk